Pokrmy, ktorých hlavná ingrediencia sú zemiaky, sú v našich končinách veľmi obľúbené. A to z toho dôvodu, že zemiaky je možné dostať prakticky na každom rohu. Okrem toho tiež majú aj dobrú výživovú hodnotu, z toho dôvodu sa na našom tanieri vyskytujú tak často. Pripraviť si z nich môžeme napríklad makove sulance alebo bryndzové halušky. Čo iné sa ešte na našich tanieroch vyskytuje a aké sú hlavne výhody zemiakov?

Čo ste o zemiakoch možno nevedeli

Makove sulance z hladkej múky
Ingrediencie do makových šúľancov

Zemiaky sa v našich končinách tešia veľkej obľube už desiatky rokov. Naša oblasť je na pestovanie zemiakov veľmi dobrá. To je hlavný dôvod, prečo sa im darí a prečo sa na našich tanieroch vyskytujú tak často. Vedeli ste, že zemiaky dokážu liečiť popáleniny? Tento fakt je zaujímavosť, o ktorej mnoho ľudí ani len netuší. Ak sa teda stane, že sa vy alebo vaši blízki popálite, nebojte sa zemiak priložiť na popáleninu. Kožu vám v okolí popálenia ukľudní a znižuje tiež aj možnosť vzniku jazvy. Zaujímavosťou v prípade zemiakov je aj to, že sa nesadia ich semená, ale rovno celé plody. Znamená to, že budete musieť zasadiť do zeme celé zemiaky, ktoré vám následne vyklíčia. Je tiež namieste vyvrátiť aj informáciu, ktorú si ešte stále mnoho ľudí myslí. A to takú, že zemiaky sú jedovaté. Nie je to však pravda. Jedovaté sú len hľuzy alebo zelené zemiaky. Ak si ich však dostatočne pripravíte, nemusíte sa obávať! V prípade, ak zemiaky nie sú dostatočne uvarené, môže sa stať, že vás začne bolieť hlava alebo budete cítiť nevoľnosť. Do niekoľkých hodín však väčšinou odznie. Zaujímavosti sú aj v prípade ich konzumácie. A to také, že zemiakové lupienky predstavujú stále jednu z najčastejšie konzumovaných pochutín na svete. Zaujímavosťou je tiež aj to, že dospelý človek priemerne za rok skonzumuje až 33 kilogramov zemiakov. Zemiaky majú tiež aj dobré výživové hodnoty a obsahujú dostatok minerálnych látok a vitamínov. Môžeme si ich pripraviť prakticky na akýkoľvek spôsob. Najčastejšie sa s nimi stretávame ako s hotovou prílohou, avšak súčasne vystupujú aj ako hlavná zložka našich tradičných jedál. Makové šúľance či bryndzové halušky sa tiež môžu pochváliť ich obsahom. Ak aj vás zaujíma, ako pripraviť chutné makové šúlance, na stránke https://www.sweet-family.sk/ nájdete všetky potrebné informácie.