Tortu (cake) je možné charakterizovať ako sladkú hmotu, vytvorenú z viacerých ingrediencií. Torty sa stali súčasťou rôznych spoločenských udalostí, akými sú napríklad narodeniny, svadby, výročia alebo rôzne iné významné udalosti. Prvá torta bola objavená pred niekoľkými stovkami rokov, dnes sú už dôležitou súčasťou na všetkých oslavách. Existuje viacero typov toriet. Záleží od toho, akým spôsobom je torta pripravená. Torty sa najčastejšie delia na pečené a nepečené. Pečené sú také, ktoré musia byť tepelné upravené, aby sme dostali požadovaný tvar. Nepečené torty sú vyrobené z ingrediencií, ktoré nie je nutné tepelne upravovať.

Na základe toho, aké ingrediencie sa počas prípravy torty použili, možno ich rozdeliť napríklad na torty čokoládové (najznámejšia je sacherova torta), torty vytvorené z ovocia (ovocné torty), populárnou sa tiež stáva mrkvová torta. Mrkvová torta, inak nazývaná aj carrot cake je torta, ktorá je vyrobená z väčšieho množstva mrkvy. Mrkvová torta sa dá pripraviť viacerými spôsobmi, čo pridáva na jej lahodnosti. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mrkvova tortaTorty je možné pripravovať doma, vlastnoručnou výrobou. Tí, ktorí si ich prípravou nie sú na 100 % istí, môžu touto činnosťou poveriť niekoho, kto sa zaoberá profesionálnym pečením torty. Torta sa stala akýmsi symbolom oslavy, dnes už nechýba na žiadnom slávnostnom stole. V minulosti sa vyrábali torty len z tých základných ingrediencií, v súčasnosti sa už fantázii medze nekladú a súčasné torty sú často krát označované ako umenie. Jednou z najznámejších tort je sacherova torta, ktorá vznikla už v roku 1832. Predchodcovia sacherovej torty sa však objavili už ďaleko predtým. Prvým fyzickým dôkazom o tom, že torty existujú, je objavená kuchárska kniha Conarda Haagera, ktorá bola objavená už v roku 1718. Ďalším dôkazom je aj nález kuchárskej knihy Gartler-Hickermanna, ktorá sa našla o 30 rokov neskôr.

Torty sa najčastejšie vypĺňajú plnkami. Medzi najpoužívanejšie plnky sa zaraďuje šľahačka, marmeláda, ovocie alebo čokoládové krémy. Na ozdobenie torty sa tiež najčastejšie používa ovocie, orechy, čokoláda alebo rôzne iné posýpky. Torty sa najčastejšie pomenúvajú po mieste, odkiaľ pochádzajú alebo po niekom, kto toto miesto preslávil. Svojimi tortami sa môže popýšiť napríklad Kyjev, a to konkrétne s názvom Kyjevská torta či Napoleon, po ktorom bola pomenovaná Napoleonova torta. V súčasnosti sa slávnymi stávajú aj studené syrové alebo salámové torty. Rovnako tiež plienkové torty, ktoré sú vyrobené z plienok a viacerí ich používajú ako dar pre novorodenca alebo pre dieťa, ktoré sa chystá na krst.