Na svete existuje niekoľko druhov dreva a sú veľmi jedinečné, odlišujú sa od seba, no niektoré vlastnosti majú aj spoločné. Drevo je unikátne a jedinečné, a preto by sme sa mali oň aj starať. Drevo a drevené veci sa takmer v každej domácnosti nachádzajú – podlahy, ploty, prístrešky, chaty, drevené tanieriky, lyžičky, nábytok. Ak chceme, aby nám drevo vydržalo čo najdlhšie, musíme sa oň starať pravidelne a správne. Mnohí nevieme, ako ošetrovať drevo a čo je najlepšie – olej, lazúra, farba na drevo?

Ako ošetrovať drevené povrchy?

Farba na drevo v svetlých odtieňoch
Žiarivá farba na drevo

Ak nájdete u starých rodičov alebo u rodičov krásny drevený kúsok, pravdepodobne ho budete musieť trošku oživiť, prípadne môžete zmeniť jeho farbu a ošetriť ho. Ak je potrebné prvým krokom je zbrúsiť vrchnú vrstvu nábytku, aby ste mohli nábytok ošetriť. Ak je to starší nábytok, je viac ako pravdepodobné, že budete musieť z neho odstrániť špinu, prach alebo pavučiny. Niektoré nečistoty môžete odstrániť vlhkou handričkou, iné zašmirgľovať brúsnym papierom. Keď tak urobíte môžete naniesť farbu na drevo. Ak idete upravovať a ošetrovať nábytok farbou na drevo, musíte si vybrať správnu farbu na drevo. Musíte vedieť, či idete farbu na drevo použiť na nábytok v exteriéri alebo v interiéri a musíte vedieť, či  farba na drevo má byť vodou riediteľnú alebo nie. Pri nanášaní farby na drevo je potrebné naniesť základný náter. Základným náterom ošetríte drevo a aj ho vyhľadíte. Ak upravujete drevo, ktoré je v exteriéri, môžete použiť impregnáciu. Ak naimpregnujete drevo, ochránite ho tak pred poveternostnými vplyvmi. Po nanesení základného náteru, je veľmi pravdepodobné, že budete musieť naniesť aj ďalšiu vrstvu, niektorá farba na drevo musíte pred nanesením ďalšej vrstvy prebrúsiť. Farba na drevo musí poriadne zaschnúť.

Nábytok ošetrujte dvakrát ročne

Drevený nábytok, drevené prístrešky či chaty, ktoré sa nachádzajú v exteriéri je potrebné ošetrovať pravidelne. Nie každé obdobie či mesiac je vhodný na ošetrenie drevených povrchov. Najlepším obdobím, kedy možno vykonávať ošetrenie a úpravu, je jar alebo jeseň. Počasie aspoň niekoľko dní musí byť príjemné, nesmie pršať. Nábytok v exteriéri je najlepšie ošetrovať aspoň dvakrát ročne, ak nemáte čas, tak aspoň jedenkrát Nábytok v interiéri je možné ošetrovať kedykoľvek, keďže nemusíte riešiť poveternostné podmienky. Ak sa chcete dozvedieť viac, navštívte webovú stránku https://carodreva.sk/.